top of page
Search

Svi imamo neku nameru, zar ne? - pitanje je kuda nas one vodeSvesna namera, predstavlja moćan alat za ostvarivanje naših želja, namera i ideja. To je kao kormilo koje može da nas usmeri ka pozitivnim ili negativnim ishodima, u zavisnosti od toga na šta se fokusiramo. Kada govorimo o nameri, ne postoji razlika da li se usmeravamo na nešto pozitivno ili negativno - um je podložan našem usmerenju bez obzira na prirodu tog usmerenja. Naša svesna namera je sposobna da transformiše naše živote jer je usmerena pažnja koja prati svesnu nameru snažan alat za promenu. Ovaj koncept nam omogućava da razumemo da smo mi ti koji upravljamo kormilom svog uma i da imamo kontrolu nad svojim iskustvom. Kroz ovaj proces usmeravanja svoje psihičke energije možemo postići dublje razumevanje sebe i transformisati svoj život na bolje, ako je ta namera okrenuta ka unutra.

Razlika između namera usmerenih spolja prema zadovoljenju ciljeva ega i svesne namere usmerene ka unutrašnjem zadovoljenju duhovnih potreba za leži u suštinskim ciljevima i motivacijama koje ih pokreću.

Namera usmerena ka zadovoljenju ciljeva ega obično je motivisana potrebom za spoljnim priznanjem, materijalnim dobrima ili zadovoljstvima, društvenim statusom ili drugim spoljnim faktorima. Ovaj tip namere fokusiran je na ispunjenje želja i ambicija koje proističu iz ega ili individualnog identiteta. Osoba može biti vođena željom da postigne određeni društveni status, stekne bogatstvo ili postane priznata od strane drugih.

S druge strane, svesna namera usmerena ka unutrašnjoj samorealizaciji motivisana je potrebom za dubljim razumevanjem sebe, svoje suštine i veće povezanosti sa univerzumom ili duhovnom dimenzijom života. Ova namera teži ostvarenju unutrašnjeg mira, svestranog razvoja i duhovnog rasta. Osoba koja praktikuje ovakvu nameru može se truditi da istraži svoj unutrašnji svet, razvije više saosećanja prema drugima, stekne dublje razumevanje životnih principa ili traži unutrašnju sreću koja ne zavisi od spoljnih okolnosti.

Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika
Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambikashop.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com
2 views0 comments

Comments


bottom of page