top of page
Search

Svesna namera u svetu tehnologije - spajanje unutrašnjeg i spoljašnjeg


Svesna namera je prirodna funkcija čoveka koja mu omogućava da usmeri svoju pažnju, tj. svesno usmeri svoju mentalno-emocionalnu energiju, kako bi pokrenuo određene mentalno-energetske procese u svom umu. Ovi procesi automatski utiču na ono što se dalje manifestuje u životu osobe. Zavisno o tome na šta je svesna namera usmerena i koje emocije prate tu mentalno-emocionalnu energiju, mi privlačimo različite stvari u našem životu. Razumevanje ovog procesa pomaže nam da shvatimo da je naša suština zapravo stanje bez misli u svesnoj prisutnosti, da je svesna namera instrument za spoznaju te naše prava priroda, i da je to ključ za postizanje bilo kog cilja u životu. Sve ostalo vreme kada naš „um brblja“ predstavlja vreme kada naša energija nije usmerena, već je raspršena. Zbog toga neosvešćeni ljudi često kažu da su izgubili vreme, da ne znaju šta su radili, da im je dan proleteo u haosu i da nemaju vremena za ništa drugo.

Svesna namera, u kontekstu ličnog i duhovnog razvoja, predstavlja ključni koncept koji nam omogućava da se dublje povežemo sa samim sobom i unapredimo različite aspekte našeg života. Ova svesnost, koja je srž mnogih meditativnih tehnika, zapravo predstavlja usmeravanje pažnje na određeni cilj ili fokus tokom meditacije. Ona funkcioniše kao unutrašnji kompas koji nas usmerava ka željenim rezultatima. Osnovna ideja je da, kroz svesnu nameru, ciljano usmerimo svoju pažnju na određeni aspekt našeg uma, tela ili okoline. Na taj način, postajemo svesni svojih unutrašnjih procesa, emocija, misli ili fizičkih senzacija. Kroz ovu pažljivu svesnost, možemo razumeti naše emocija, zatim možemo da ih svesno uvećamo kroz dramatizuaciju i tako da pokrenemo proces njihovog rasterećenja. Nakon toga svasna namera nam pomaže da uđemo u stanje prisutnosti, kao stanje bez misli, a sa punoćom bivanja na visokim vibracijama, što je naš krajnji cilj. Kroz promišljeno posmatranje naših reakcija i emocija, njihovo rasterećenje i svestan rast na sazrevanju važnih aspekta naše svesti i tela mi se krećemo ubrzano putem istine do trajne i neograničene sreće.

Kroz redovno praktikovanje svesne namere, postižemo veći unutarnji mir, emocionalnu stabilnost i sposobnost da budemo prisutni u sadašnjem trenutku. Ovo ima pozitivan uticaj na našu svakodnevnicu i pomaže nam da živimo ispunjeniji i svesniji život. Konkretna korist koju svesna namera nam donosi je:


Dublje razumevanje uma: Svesna namera nam omogućava da istražimo svoj um na dublji način. Kroz pažljivo posmatranje svojih misli, emocija i osećaja, možemo razviti bolje razumevanje svojih unutrašnjih procesa, možemo ih osvestiti i rasteretiti dramatizacijom. Ovo nam pomaže da postanemo svesniji svojih reakcija i navika te da radimo na njihovom rasterećenju kako bi mogli uporedo sa tim da radimo na ličnom rastu i svesnoj prisutnosti.

Svesna prisutnost: Svesna namera se često koristi kako bi se postigla svesna prisutnost, što znači da smo potpuno prisutni u trenutku bez suvišnih distrakcija. Kroz usmeravanje pažnje na sadašnji trenutak, možemo postići dublju svest o stvarima koje se dešavaju oko nas i unutar nas.

Emocionalna inteligencija: Praktikovanje svesne namere u meditaciji može doprineti razvoju emocionalne inteligencije. Razumevanje i prihvatanje svojih emocija bez sudjenja omogućava nam da ih rasteretimo i reagujemo na stresne situacije na pozitivan način.

Unutrašnji mir i opuštanje: Svesna namera često uključuje duboko disanje i opuštanje tela. Ovo može rezultirati osećajem unutrašnjeg mira i opuštenosti. Kroz redovnu praksu, praktikanti često osećaju manji nivo stresa i anksioznosti.

Duhovni razvoj: Za mnoge ljude, meditacija predstavlja put ka dubljem duhovnom razvoju. Svesna namera omogućava dublje samoproučavanje i traženje smisla u životu.

U suštini, svesna namera je alat koji nam pomaže da budemo prisutni u trenutku, razumemo sebe bolje i razvijemo unutrašnji mir. Kroz usmerenu pažnju, ovo postaje sredstvo za lični rast, unutrašnju ravnotežu i duhovni razvoj.

Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika

Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com

1 view0 comments

Commentaires


bottom of page