top of page
Search

Samoistraživanje- pet staza na putu ka sreći


Kada primenimo savremena naučna znanja i praksu Puta svesne namere možemo reći da se otkrivanje našeg pravog identiteta i trajne sreće u nama odvija u pet faza.

Prvi korak je smanjenje vezanosti za svakodnevni život, što podrazumeva:

- Svest o ponašanju u odnosima: Prvo, treba da postanemo svesni načina na koji se ponašamo u odnosima sa drugim ljudima. To znači da obratimo pažnju na naše obrasce ponašanja, naše stavove, misli, uverenja i emocija.

- Suočavanje s našom ulogom: Sledeće, treba da se suočimo sa sobom i da shvatimo kakvu ulogu igramo u svakom odnosu. Da li se ponašamo kao roditelji, prijatelji, kontrolor ili nešto drugo?

- Odluka za promenom uloga: Nakon što prepoznamo svoje brasce ponašanja i uloge, sledi donošenje odluke da promenimo te uloge. To znači da se odlučimo da prestanemo da igramo uloge i da se okrenemo kasebi.

- Usmeravanje pažnje ka unutra: Zatim, okrećemo svoju pažnju ka sebi kroz praksu svesne namere. Praksa svesne namere nam pomaže da prestanemo da trošimo energiju na druge ljude i da je usmerimo na sebe.

- Svakodnevno praktikovanje svesne namere: Redovna meditacija nam omogućava da se oslobodimo emocionalnih tereta i stresa. Kroz fokusiranje na sebe, postajemo mirniji i optimiziramo svoje odnose.


Ovaj prvi korak je bitan jer nam pomaže da se oslobodimo mentalnih opterećenja i otvorimo vrata za dalje razumevanje i razvoj.

Ostale korake potražite u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika
Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com
6 views0 comments

Comments


bottom of page