top of page
Search

Razdvojenost i jedinstvo - dve strane istog novčića


Kako ni dugotrajnim i predanim radom na unutrašnjem emocionalnom, energetskom i mentalnom aspektu nismo postigli željeno trajno ispunjenje, počinjemo tražiti izvor te sreće u nečemu što nadilazi našu ličnost. Budući da nismo uspeli da u okviru svoje individualne ličnosti pronađemo ono što smo dugo tražili, okrećemo se onome što konceptualno, sa stanovišta dualnog uma, doživljavamo kao Izvor izvan nas samih. To može biti različito za različite ljude, a često se opisuje kao Apsolut, Bog, Univerzalna energija ili Tvorac.

Na ovom koraku, prepoznajemo da naša ličnost, ego i svi emocionalni, energetski i mentalni obrasci nisu uspeli da nam pruže trajno ispunjenje, pa se prirodno postavlja pitanje gde je Izvor trajne sreće i unutrašnjeg zadovoljstva. To nas vodi ka verovanju da bi povezanost s nečim većim, transcendentalnim ili božanskim, mogla biti ključ za postizanje krajnjeg zadovoljstva i sreće. Ova potraga za nečim izvan nas, početak je novog poglavlja koje nazivamo „Iluzija trećeg objekta svesne namere za izvorom sreće.“

Tada se obično okrećemo svetim knjigama kao što su Bhagavad Gita, Biblija i slične, koje istražuju pitanje „Ko ili šta je Bog?“. Važno je napomenuti da razumevanje i interpretacija sadržaja ovih knjiga zavise od stepena razvoja naše svesti. Na početku našeg traganja, često ćemo interpretirati ove knjige kroz pojmove kao što su Otac i Sin, ili Krišna i Arđuna, i prihvatiti ih doslovno. Ovde nije reč o religijskim institucijama, već o naglašavanju važnosti sprovođenja određenih praksi unutar zajednica koje teže „približavanju čoveka i Bogu“. Te zajednice imaju za cilj da pomognu ljudima da se osećaju bližim božanskim aspektima, iako naša interpretacija tih aspekata može evoluirati kako se razvijamo i sazrevamo u svesti. Ovo je početak novog poglavlja u našem razvoju i istraživanju.

Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika
Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com
9 views0 comments

Commentaires


bottom of page