top of page
Search

Otkrivanje pravog Ja - trajna i neograničena sreća


Zamislite da je pronalaženje istinske sreće jedno putovanje. Na tom putovanju, postoje mnogi koraci ili faze koje morate proći kako biste stigli do svog odredišta, koje je, u ovom slučaju, trajna i neograničena sreća. Ti koraci uključuju različite prakse i tehnike, kao što je meditacija, samoistraživanje i mnoge druge. Ključna stvar na ovom putovanju je spajanje dve bitne stvari: „tragača“ (što ste vi kao osoba koja traga) i „ono za čim tragate“ (što može biti unutrašnji mir, razumevanje ili dublja samoospoznaja). Kroz praksu svesne prisutnosti „tragač“ postepeno postaje jedno sa „ono za čim traga“.

To znači da granice između vas kao individue koja traga i cilja kojeg želite postići postaju mutne. Kad se ovo postigne, kada postanete jedno sa onim što tražite, tada postižete trajnu sreću. Shvatate da su razdvajanje između tragača, cilja i samog procesa traganja iluzije. Umesto toga, postoji samo „Jedno“, neka vrsta univerzalnog iskustva ili svesti, i shvatate da ste i vi deo toga. Ova svest o jedinstvu donosi istinsku sreću jer nema podela ili nesklada - postoji samo harmonija u Celovitosti.


Ovo je duboko duhovno iskustvo koje se može razvijati tokom života i svako ga može interpretirati na svoj način. Važno je razumeti da ovo nije nešto što se lako postiže i da zahteva posvećenost i praksu, ali putovanje samo po sebi može biti veoma ispunjujuće i doneti duboko zadovoljstvo.


U ovoj poslednjoj fazi oslobađanja od vezanosti, suština je da se potpuno razbije ideja da postoji odvojeni „tragač“ (osoba koja traga), „ono za čim se traga“ (cilj traženja), i „put traženja“ (metode i prakse koje koristite). To znači da prestajemo da razmišljamo o sebi kao nekome ko traga za nečim, da prestajemo da tražimo nešto izvan sebe, i da prestajemo da mislimo o traganju kao o nekom odvojenom procesu. Umesto toga, dolazi do dubokog razumevanja da je sve što smo tražili - istina, sreća, ili bilo koji drugi cilj - oduvek bilo prisutno u nama. Osećamo da smo sami po sebi ta istina koju smo tražili. Ovo možete zamisliti kao otkrivanje sopstvenog unutrašnjeg blaga, koje je bilo skriveno ispod slojeva razmišljanja, iluzija i identifikacija.


Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika
Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com
9 views0 comments

Comments


bottom of page