top of page
Search

Individualno Nesvesno - skriveni vrt sopstvenih misli i emocija


Kada se dete začne i rodi, počinje igra života. Prvo što dete doživljava su osećaji prijatnosti i neprijatnosti, koji se nastavljaju na iskustvo koje je već steklo dok je bilo u majčinoj utrobi. Kada je dete blizu majke, oseća prijatnost, koja podseća na sećanje na blaženstvo, osećaj Celovitosti, sigurnosti i zaštite.


Međutim, kada dete nije u toj prijatnosti, aktiviraju se neprijatne vibracije, koje su uslovljene emocionalnim opterećenjima deponovanim u njegovom telu i energiji (auri) tokom prenatalnog perioda. Ove neprijatne vibracije se zatim povezuju sa određenim situacijama u detetovom životu, stvarajući prve slike i emocionalne reakcije koje će kasnije biti osnova za njegove projekcije i reakcije tokom godina ili čak decenija. Ovaj proces povezivanja slika i emocija sa energijom koja prolazi kroz detetovo telo dešava se spontano i postaje deo njegove lične energetske i informacione strukture. Ovaj proces ima dubok uticaj na formiranje ličnosti i način na koji doživljavamo svet oko sebe, a razumevanje ovog procesa može nam pomoći da bolje razumemo svoje emocije i reakcije i da radimo na njihovom transformisanju.


U prvih nekoliko godina života, dete počinje da formira svoje individualno nesvesno, što je deo šireg PKO koda, putem iskustava sa dualnostima. Dualnosti su koncepti suprotnosti kao što su dobro/loše, toplo/hladno, volim te/ne volim te, a dete ih uči iz svoje okoline, pre svega iz porodice i društva. Na primer, zamislimo dete koje odrasta u porodici gde su česte svađe i gde nema izraženih emocija ljubavi i razumevanja među članovima porodice. Dete će usvojiti ovakvu dinamiku kao svoje prve ishode i povezati ih sa određenim rečima ili konceptima. Tako reči „mama i tata te vole“ možda neće odgovarati emocionalnom iskustvu koje dete ima.


Takođe, ako dete ne dobija dovoljno pažnje i prijatnih emocija, može razviti strategije kako bi privuklo pažnju ili kontrolisalo situaciju, što će postati deo njegove ličnosti. Cilj svakog pojedinca od samog rođenja je da pronađe, tj. da se vrati u stanje trajne i neograničene sreće. U početku, ovo stanje često doživljavamo kroz druge ljude, jer nas odnosi sa drugima čine srećnim i ispunjenim. Međutim, kako odrastamo i razvijamo se, često postajemo svesni da ovo stanje nije potpuno i da mora postojati dublji izvor sreće. To nas vodi na put samorealizacije, gde se trudimo da razumemo svoju unutrašnju prirodu i pronađemo istinsku sreću iznutra, bez da zavisimo samo od drugih ljudi.


Razgradnja PKO koda je proces koji počinje tako što se okrećemo ka svojoj unutrašnjosti. Shvatamo da sreća i ljubav ne dolaze spolja, već su deo nas samih. To je kao kad tražimo nešto što je već u našem džepu. Mudrost u doba tehnologije kao filozofija samospoznaje potpomognuta naukom, pomaže nam da se usredsredimo na ono što se dešava unutar nas.


Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika
Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com
11 views0 comments

Comments


bottom of page