top of page
Search

Emocionalna inteligencija - temelj trajne sreće u XXI vekuDa bismo razvili svoju svest i ostvarili svoje puno potencijale, važno je razvijati različite oblike inteligencije. Prvo, tu je racionalna inteligencija, koja nam pomaže da stvaramo nove i korisne ideje putem razmišljanja o uzrocima i posledicama različitih događaja i procesa u sebi, kod drugih i u okolini.

Emocionalna inteligencija se odnosi na sposobnost da istražimo svoje unutrašnje osećaje, razumemo sebe i svoja osećanja i da upravljamo njima. Ova inteligencija podrazumeva jaku samosvest i sposobnost introspekcije, tj. dubinskog razmišljanja o sopstvenim mislima i emocijama.


Ograničena racionalnost znači da često biramo prvu prihvatljivu opciju umesto da razmotrimo sve moguće alternative. Kreativna racionalnost je važna jer nam omogućava da razvijamo svoje pune potencijale. Kreativnost se može izmeriti delimično kroz IQ (koeficijent inteligencije), jer se inteligencija meri sposobnošću da se brzo snalazimo u novim ili izazovnim situacijama, gde nemamo prethodno iskustvo. To obuhvata prepoznavanje ključnih veza i odnosa u datoj situaciji i stvaranje rešenja. Kreativnost se dodaje klasičnoj definiciji inteligencije kao ključni faktor za postizanje punog potencijala.


Emocionalna inteligencija je ključna za svakodnevne odnose i donošenje dobrih odluka u životu. Često se dešava da ljudi sa visokim IQ-om (intelektualnom inteligencijom) ne uspevaju u međuljudskim odnosima jer nemaju razvijenu interpersonalnu inteligenciju. Interpersonalna inteligencija omogućava nam da bolje razumemo druge ljude, što je važno za izbor partnera, donošenje važnih odluka na poslu i u svakodnevnom životu. Zato je razvoj ove inteligencije, tj. razumevanje sebe i drugih, ključan korak ka ostvarivanju svojih punih potencijala.


Emocionalna inteligencija, kako je objašnjena od strane Saloveja, obuhvata pet osnovnih veština:

1. Razumevanje vlastitih emocija - sposobnost da prepoznamo i razumemo svoje emocije.

2. Upravljanje emocijama - sposobnost da efikasno kontrolišemo svoje emocije i reagujemo na njih na zdrav način.

3. Samomotivacija - sposobnost da se motivišemo i održimo visok nivo energije i entuzijazma bez obzira na okolnosti.

4. Prepoznavanje emocija kod drugih - sposobnost da prepoznamo emocije i osećanja drugih ljudi.

5. Veština održavanja međuljudskih odnosa - sposobnost da izgradimo pozitivne i zdrave odnose s drugim ljudima.


Ove veštine su ključne za uspešno upravljanje emocijama, kako svojim tako i emocijama drugih ljudi, što može da utiče pozitivno na našu ličnu sreću i uspeh u životu.


Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika

Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com

8 views0 comments

Comments


bottom of page