top of page
Search

Emocije kao energetski ples - dublje razumevanje unutrašnjih tokova


Emocije su prirodni deo našeg života. Svako od nas doživljava različite emocije poput sreće, tuge, ljutnje i straha. Možemo ih zamisliti kao unutrašnje signale koji nam pomažu da razumemo kako se osećamo u određenom trenutku. Ove emocije nisu samo proizvod hemijskih procesa u našem mozgu, iako hemija igra važnu ulogu. One su dublje i kompleksnije od toga.

Emocije su način na koji naš um i telo reaguju na svet oko nas. Kada doživimo nešto lepo ili inspirišuće, osećamo sreću ili radost. Suprotno tome, kada se suočimo s izazovima ili opasnostima, možemo osećati strah ili stres. Emocije su poput energetskih tokova koji prolaze kroz nas, oblikujući naše iskustvo.


Važno je razumeti svoje emocije jer nam pomažu da bolje razumemo sebe i druge. Kroz ovo razumevanje, možemo naučiti kako da se nosimo sa emocijama na zdrav i konstruktivan način. Ovaj proces može poboljšati našu emocionalnu inteligenciju i doprineti boljem mentalnom zdravlju.


Razmislite o svom telu kao o energetskom sistemu koji radi na sličan način kao digestivni sistem koji obrađuje hranu. Zamislite da se umesto hrane, ovde radi o energiji koja dolazi iz različitih izvora - našeg okruženja, interakcija s drugim ljudima i iz unutrašnjih svesnih i nesvesnih procesa.


Ta energija prolazi kroz nas i obrađuje se na različitim mestima u našem energetskom sistemu, kao što hrana prolazi kroz različite delove digestivnog trakta. Svako od tih mesta predstavlja energetski centar ili „čakru“. Slično tome kako različiti delovi digestivnog sistema imaju svoje uloge u varenju hrane, energetski centri imaju svoje zadatke u procesiranju energije.


Kroz ovaj proces stvaraju se različite emocije. Kako se energija obrađuje na određenom mestu i na određeni način, to utiče na vrstu emocija koja će se pojaviti. Na primer, ako energija jedne frekvencije (na primer besa) dođe u kontakt sa energijom iste te frekvencije u nama u određenom energetskom centru, može se stvoriti u nama osećaj besa. Kada dođemo u dodir sa energijom mira i radosti ta ista energija se pobuđuje i u nama i to može stvoriti osećaj sreće ili ispunjenosti.


Dakle, emocije su način na koji naše telo komunicira s nama i drugim ljudima i pokazuju nam koje stanje je dominantno u našem sadašnjem trenutku. Te emocije zapravo jesu naš energetski odgovor na druge ljude i događaje ili naše sećanja, strahove, a sve te spoljne ili unutrašnje okolnosti samo su okidači za otpuštanje emocija. Kroz razumevanje ovog procesa, možemo bolje razumeti svoje emocije i naučiti kako da se nosimo s njima na zdrav i konstruktivan način. Ovo nam pomaže da postanemo svesniji svojih unutrašnjih procesa i bolje upravljamo svojim emocionalnim iskustvima.


Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika
Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com
2 views0 comments

Comments


bottom of page