top of page
Search

Duhovna inteligencija - večna mudrost duše


Duhovna inteligencija se odnosi na našu sposobnost da razumemo dublji smisao života i uloge koju igramo u svetu. To je vrsta inteligencije koja nam pomaže da otkrijemo naše najvažnije vrednosti, ciljeve i motivaciju. Možemo je nazvati i „moralnom inteligencijom“ jer nam omogućava da razlikujemo šta je ispravno od onoga što nije. Takođe, putem duhovne inteligencije, možemo izražavati dobroćudnost, lepotu i saosećanje prema drugima u svakodnevnom životu. To je kao da imamo poseban „inteligentni deo“ naše duše koji nas usmerava ka dubljem razumevanju i povezanosti sa svetom oko nas.

Mi kao ljudi smo rezultat naših trenutnih emocija, misli i razmišljanja, i to što projektujemo u stvarnosti oko nas odražava ono što trenutno osećamo i razmišljamo. Ako želimo da stvorimo bolju stvarnost, ne možemo ništa da uradimo menjajući okolnosti, već trebamo promeniti sebe. To znači da moramo promeniti način na koji vidimo i doživljavamo svet oko sebe tako što ćemo promeniti naše emocije, misli i koncepte.

Promena našeg unutrašnjeg sveta, tj. promena onoga kako se osećamo i razmišljamo, dovodi do promene onoga što se dešava u našem životu. Ovo se naziva „sudbina“ ili posledica naših dela. Kada želimo da promenimo svoju stvarnost, to se ne dešava trenutno, već postupno, u skladu sa zakonima uzroka i posledice.

Bitno je razumeti da se ništa u fizičkom svetu ne „pomera“ ili „menja“, već se promena dešava unutar nas samih. Kroz promenu naših emocija, misli i koncepata, mi menjamo način na koji doživljavamo svet oko sebe, što na kraju dovodi do promena u našem životu.

Nastavak u knjizi - "Moć svesne namere", dr Jelena Djordjević Ambika
Sve knjige možete poručiti putem sajta www.ambika.world ili putem emaila: ambika.knjige@gmail.com
5 views0 comments

Comments


bottom of page